Duurzaamheid
Waterhuishouding
Voor een aantal locale problemen, zoals watertekort en slechte infrastructuur, zijn er maatregelen genomen om zoveel mogelijk (drink)water te besparen en de infrastructuur te ontlasten. Hiervoor hebben we een basis van watercirculatie in het gebouw geintergreerd, een zogenaamd grijswatersysteem. Regenwater wordt opgevangen en al het geconsumeerde water wordt herbruikt. Om vuil water te kunnen recyclen is er een helofytenfilter toegepast. Met al deze maatregelen bespaart dit gebouw 93% drinkwater.
Waterhuishouding
Het circulaire watersysteem binnen het ontwerp van het gebouw heeft daarnaast nog een add-on. Het gehele kavel is opgenomen in dit waterconcept. Het kavel werkt het zelfde als het Nederlandse idee: Ruimte voor de rivier. In het kavel zijn kleine lagen aangebracht waardoor het kavel te gebruiken is als buffer gebied bij heftige regens. Zo is het gebouw langer verzekerd van water in langere droge periodes.
Energie bronnen
Vanwege een overvloed aan zonuren, is het gebouw voorzien van genoeg zonnepanelen om in zijn eigen behoeften te voldoen en heeft zelfs een potentiele om deels het dorp te voorzien van stroom. Warm tapwater wordt eveneens door de zon verwarmt bij de bouwblokken die daarin voorzien moeten worden. In de winter is er per bouwblok de gelegenheid om te verwarmen doormiddel van een pelletkachel. Pellets worden in de communitycenter zelf gemaakt van afvalhout uit de lokale bosbouw.
Ventilatie
Er zijn goede manieren om low-tech te ventileren en daarvan is een zonneschoorsteen toegepast. Hoe meer de zon schijnt, des te meer trek er gecreëerd wordt, des te krachtiger de ventilatie. Koele lucht wordt van onder het gebouw aangezogen. Daarnaast zijn er om verschillende redenen een dubbel dak toegepast. Met de gunstige bijkomstigheid dat het bouwblok al minder warm wordt.